niedziela, 10 sierpnia 2014

Ciasteczka prawie jak owsiane Propozycja pierwsza

Dozwolone słodycze propozycja nr. 1
Jest to pozycja stworzona z produktów które są odpowiednie dla diet:

- Montignac, IGPro
- Bezglutenowa
- Bezlaktozowa
- Bezjajeczna
- Cukrzycowa
- Lekkostrawna
- Wegańska
- Wegetariańska
- Niskokaloryczna
- Wysokodrobinowa
- Dla grupy krwi O

Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika - ciasteczka nie pozostają w organiźmie, są wydalane następnego dnia przez jelita


Potrzebujemy :
-2 łyżek stołowych mąki gryczanej - (mielimy odpowiednią ilość kaszy gryczanej w młynku do kawy lub cukru pudru)
- 2 łyżki stołowe płatków gryczanych ( do kupienia np. w sklepach Netto albo ze zdrową żywnością)
- 3 łyżeczki oleju orzechowego
-jeden mały banan raczej słabo dojrzały lub zielony
-jedno jabłko
- łyżeczka kawowa = pół łyżeczki babki jajowatej ( niekoniecznie - ale ciasteczko szybciej zapewni nam uczucie zjedzenia czegoś)
- łyżeczka kawowa = pół łyżeczki od herbaty sody oczyszczonej
- łyżeczka kawowa = pół łyżeczki octu - najlepiej spirytusowego
- dwie garści orzechów - laskowych, włoskich, migdałów - mieszanki tych trzech
- pół garści słonecznika łuskanego
- pół garści pestek z dyni łuskanych
- łyżeczka kawowa = pół łyżeczki cynamonu ( niekonieczne) - ale ułatwia metabolizm ciastka
- woda ciepła gotowana - kilka łyżeczek dla uzyskania idealnej konsystencji
Step I: Włączamy piekarnik aby nagrzewał się do 180 stopnii  góra dół albo tylko góra albo tylko dół + termoobieg i wyjmujemy blaszki, które są w piekarniku jedną z nich wykładamy papierem do pieczenia

Step II : Orzechy, słonecznik, pestki z dyni, płatki gryczane mielimy do grubszego proszku przy użyciu blendera lub młynka do kawy - cukru pudru - mielić możemy wszystko razem

Step III : Mąkę gryczaną, cynamon, babkę jajowatą, sodę oczyszczoną i nasze zmielone produkty, z Step II łączymy ze sobą z misce

Step IV: Obranego banana i jabłko ze skórą rozdrabniamy do konstystencji papki za pomocą blendera

Step V: Dolewamy do Step III i dodajemy olej orzechowy

Step VI: Do twardej papki która powstanie, może być nawet lekko sypka dodajemy ciepłej wody - by masa zrobiła się półplastyczna i lepka - łatwo z niej uformować małe kulki

Step VIi: Ciągle mieszając łyżką dodajemy ocet - masa może się zapienić, ale nie powinna.

Step VIII: Z takiej masy tworzymy małej wielkości kulki ( z ilości podanej powinno wyjść ich ok 7-9)

Step IX: Układając na blaszce rozgniatamy kulki palcami, by powstało coś na kształt ciasteczka owsianego

Step X: Wkładamy do piekarnika nagrzanego w Step I do 180 stopnii i pieczemy 15 min

Step XI: Po 15 min obracamy ciasteczka przy pomocy noża w piekarniku do góry nogami

Step XII: Pieczemy jeszcze 3 min

Step XIII: Voil'a Ciasteczka gotowe - muszą jeszcze tylko szybciutko przestygnąć


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz